moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

 
Polskie święta w Afganistanie

Prawie 10 ton produktów potrzebnych do przygotowania wigilijnej kolacji dostali polscy żołnierze w Afganistanie. Teraz pole do popisu mają wojskowi kucharze. Zgodnie z tradycją, na stole znajdzie się 12 typowo polskich potraw. Nie zabraknie wśród nich pierogów, barszczu czy śledzi.


Wszystkie dania, które 24 grudnia pojawią się na stołach w polskich bazach w Afganistanie, będą przygotowane ze składników przysłanych z Polski. – Pierwsze zamówienia na świąteczne specjały zaczęły spływać do brygad logistycznych już na przełomie września i października – mówi mjr Krzysztof Kowal, specjalista z Oddziału Żywnościowego z Szefostwa Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych.

Do zrobienia wigilijnej kolacji dla 1800 żołnierzy potrzebnych jest niemal 10 ton żywności. Jej pakowaniem na początku grudnia zajęli się wojskowi z dwóch brygad logistycznych: 1 z Bydgoszczy i 10 z Opola. – Transport żywności musi spełnić odpowiednie warunki sanitarne i temperaturowe tak, aby nie stanowiły później zagrożenia dla żołnierzy – tłumaczy mjr Kowal. Dlatego każdy artykuł spożywczy był hermetycznie pakowany.

– Przygotowania do wigilijnej kolacji w polskich bazach Bagram, Ghazni, Vulcan i Waghez  rozpoczęły się 17 grudnia – mówi kpt. Janusz Błaszczak, szef sekcji informacyjno-prasowej Polskich Sił Zadaniowych XII zmiany. W największej bazie Ghazni potrawy na święta szykuje 10 kucharzy. Wspomagają ich wojskowi „wolontariusze” ze służb żywnościowych kontyngentu.

Na stole, zgodnie z tradycją, znajdzie się 12 wigilijnych dań, a wśród nich między innymi kapusta z grochem, czerwony barszcz, pierogi, śledzie w różnej postaci, sałatki. W pierwszy dzień świąt żołnierze zjedzą polskie wędliny i ciasta.

Nie zabraknie też choinek, choć będą one sztuczne. Postarała się o nie sekcja wychowawcza i klub żołnierski. Świąteczne dekoracje zawisną także na rosnącej w Ghazni sośnie. W Wigilię odbędzie się też koncert kolęd w wykonaniu wojskowego zespołu muzycznego „Major Medical Band”.

*****

Zespół „Major Medical Band” założyli polscy żołnierze w Afganistanie.

PG

autor zdjęć: Arch. PKW Afganistan

dodaj komentarz

komentarze


Polscy lekkoatleci pokazali moc
 
Awanse generalskie dla dziewięciu oficerów
Muzeum w Żaganiu pomaga Spielbergowi
Nowa spółka lotnicza PGZ
Eksperyment z przywództwa
Nowy wiceminister w MON
Obrona bez polityki
Jani, Miraculously Saved
PESCO z polskim projektem
Niechciany traktat
Wyzwania polskiej fotoniki
Żołnierze w drodze na misję w Libanie
Jak Polacy wyzwalali Bredę
Plan modernizacji technicznej – lotnictwo
Piotr Naimski: w 2022 roku Polska uniezależni się od rosyjskiego gazu
Wojsko na Biegu Niepodległości
Runda jesienna ligi piłkarskiej zakończona
Wielonarodowy Korpus ćwiczył dowodzenie
„Sophia” – certyfikacja zaliczona!
Szykują się zmiany w wojskowych emeryturach
101 lat Niepodległej!
Ministrowie obrony NATO o sytuacji w Syrii
KRS Formoza zachęca mężczyzn do badań
Logistycy w akcji
Minister Błaszczak nadal szefem resortu obrony
Żołnierze z „Błękitnej Brygady” w błękitnych beretach
Mariusz Błaszczak prawdopodobnie pozostanie na czele MON
Wiceprezydent USA o Polsce: jesteśmy rodziną
Polacy świętowali niepodległość
Nowi generałowie Wojska Polskiego
Polska pomoże Ukrainie walczyć z PTSD
68W Means Lifesaver
Plany modernizacji wojsk lądowych, część III
GROM na kursie działań specjalnych
Black Jack ściąga do Polski
Razem się szkolą, razem walczą
Sierż. Artur Pelo po raz czwarty zwycięzcą Ćwierćmaratonu Komandosa
ORP „Ślązak” gotowy do służby
Jakie podwyżki dla żołnierzy?
Klasy wojskowe po nowemu
Awanse na 11 listopada
Zmiany emerytalne dla żołnierzy
Sukces polskich żołnierzy na igrzyskach w Wuhan
Złoto i srebro maratończyków na zakończenie igrzysk
Plan modernizacji marynarki wojennej
Wołyńskie lwie serca
Szpadzistki wygrały turniej o Puchar Świata w Tallinie
Spotkanie szefa MON z doradcą prezydenta USA
Kto nie będzie rozmawiał z Ławrowem, będzie rozmawiał z Szojgu
Tyraliera terytorialsów
T-72 strzelają na poligonie
Korpus podoficerów – tu zajdą zmiany
W Brukseli o sytuacji w Syrii i na wschodniej flance NATO
Nowelizacja ustawy o weteranach w Sejmie
Akcja „Niepodległą mamy we krwi” na finiszu
Mroczne serce okupowanej Europy
LITPOLUKRBRIG na Rapid Trident
Podaruj upominek kombatantowi
Symbol zaklęty w dacie
Thin Blue Line
Codziennie składamy legunom raport

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Inspektorat Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO