moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Olimpijskie zmagania wojskowych kucharzy

Mus z szyjek rakowych i grillowana pierś perliczki na sosie z rokitnika, do tego rosół grzybowy z roladką z sandacza, foie gras i chips z buraka oraz polędwica wołowa z kurkami w cieście francuskim, serwowana z selerowym purèe. Między innymi takie dania zapewniły kucharzom Wojska Polskiego czwarte miejsce na 26 Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie.

– Dla każdego kucharza udział w tych mistrzostwach jest ogromnym wyróżnieniem. Do Erfurtu przyjeżdżają wybitni kuchmistrze z całego świata, szefowie kuchni znanych restauracji, prawdziwi królowie smaku – mówi kpr. Piotr Welter, kapitan reprezentacji kucharzy Wojska Polskiego. – Staraliśmy się zaprezentować jak najlepiej, udowodnić, że gotowanie jest naszą miłością i wielką pasją – dodaje.

Wojskowi kucharze na olimpiadzie po raz pierwszy wystartowali w konkurencji regionalnej. – W swoich potrawach wykorzystaliśmy produkty z naszego kraju, łączyliśmy smaki w niecodzienny sposób. Nasza prezentacja była na granicy kuchni w stylu fusion – dodaje kapitan polskiej drużyny. Kuchnia fusion to nowatorsko podane kulinarne wariacje, powstające z połączenia tradycyjnych przepisów z dowolnych zakątków świata.


Film: Justyna Kędra/ Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

Smaczne treningi

Szefostwo Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych zorganizowało w lutym w Grudziądzu zawody kucharzy wojskowych. Wyłoniono w nich 25 najlepszych żołnierzy i pracowników wojska, którzy mieli reprezentować armię podczas Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie. Kucharze podczas eliminacji musieli wykazać się nie tylko wiedzą teoretyczną z zakresu przygotowywania i serwowania potraw, lecz także w 50 minut wykonać popisowe danie. – Dowódca generalny rodzajów sił zbrojnych wydał rozkaz, na mocy którego wybrani przez nas ludzie stworzyli reprezentację kucharzy Wojska Polskiego – wyjaśnia mjr Sławomir Kowalewski z Szefostwa Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia SZ. – A od marca reprezentacja rozpoczęła treningi. Kucharze gotowali wspólnie przez cztery dni dwa razy w miesiącu pod kierunkiem specjalisty Bartłomieja Heby z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – dodaje oficer.

Kucharze na początek opracowali konkursowe menu. Musieli przy tym skrupulatnie przestrzegać regulaminu mistrzostw, który określał m.in. rodzaj dań, gramaturę potraw, ich kolor oraz czas na wykonanie. – Pierwsze gotowanie nie wyszło nam najlepiej. Nie udało się nam na przykład uzyskać pożądanego koloru dania, coś kulało też ze smakiem. Wiedzieliśmy, że musimy jeszcze potrenować. Przekonywałem młodych kucharzy, którzy w tym roku dołączyli do reprezentacji, żeby się nie poddawali, bo damy radę, a nasze potrawy będą wykonane z jubilerską precyzją. Nie dawali wiary na początku, ale z czasem wszystko się zmieniło – wspomina kpr. Piotr Welter, który w reprezentacji kucharzy WP jest już od kilku lat.

Walka na noże

Do Erfurtu reprezentacja pojechała w drugiej połowie października. – Ta olimpiada to było wielkie wyzwanie. Dotychczas nasi żołnierze rywalizowali w kuchni w konkurencjach militarnych. Tym razem wystartowali w ogólnodostępnej konkurencji: kuchnia regionalna – mówi mjr Kowalewski. – Podnieśliśmy sobie poprzeczkę bardzo wysoko i stanęliśmy do rywalizacji z najlepszymi kucharzami na świecie – dopowiada kapitan reprezentacji.

Przygotowując konkursowe potrawy, żołnierze korzystali głównie z produktów polskich. Do dyspozycji mieli m.in. ryby i dziczyznę. W ich popisowym menu znalazły się przekąski, tzw. finger food, jak na przykład mus z szyjek rakowych. Do tego przystawki – grillowaną pierś perliczki na sosie z rokitnika. Przygotowali również zupę – rosół grzybowy z roladką z sandacza – oraz foie gras, czyli pasztet z wątróbki, i chips z buraka. Jako danie główne kucharze zaserwowali polędwicę wołową z kurkami w cieście francuskim, podane z selerowym purèe. A na deser przygotowali biszkopt szpinakowy z pianką z białej czekolady. – Jestem bardzo dumny z całego zespołu. Jury wyróżniło nas dwukrotnie. Zostaliśmy docenieni za potrawy i słodkości: ciasto szpinakowe i praliny – mówi kpr. Welter.

Podczas zmagań wojskowa reprezentacja zajęła ostatecznie czwarte miejsce. W swojej konkurencji Polacy ustąpili miejsca jedynie Amerykanom, Niemcom i Szwajcarom. – To co się działo w naszej kuchni przypomina telewizyjne programy o gotowaniu. Były ogromne emocje, nerwy i stres – przyznaje mjr Kowalewski.

Wojskowi kucharze nie składają noży. Będą się teraz przygotowywać do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu, który odbędzie się za dwa lata. – Udział wojskowych kucharzy w imprezach o tej randze potwierdza, że nie mamy się czego wstydzić. To doskonała okazja do tego, by udowodnić, że wojskowy kucharz to nie jest otyły mężczyzna mieszający żołnierską grochówkę, jak się powszechnie uważa. Pośród nas są ludzie z pasją i wielkim talentem – podsumowuje kpt. Piotr Welter.

Cztery lata temu, podczas 25 Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej, reprezentacja naszej armii startowała w konkurencji militarnej i zdobyła trzecie miejsce, czyli brązowy medal. W polskim menu znalazły się wtedy m.in. diabeł morski z ryżem basmati, wieprzowina z dyniowym purée i mus czekoladowy.

Wojskowi mistrzowie smaku dotąd zdobyli sześć brązowych medali, w tym pięć na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie i jeden na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2006 r.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Justyna Kędra/ WDK IWsp SZ

dodaj komentarz

komentarze


Przełajowcy z Czarnej Dywizji najlepsi w crossie
 
Ramię w ramię z aliantami
Systemy obrony powietrznej dla Ukrainy
Wojna w Ukrainie oczami medyków
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Aleksandra Mirosław – znów była najszybsza!
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Wojna w świętym mieście, epilog
Cyberprzestrzeń na pierwszej linii
Polak kandydatem na stanowisko szefa Komitetu Wojskowego UE
Front przy biurku
Rozpoznać, strzelić, zniknąć
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
Żołnierze-sportowcy CWZS-u z medalami w trzech broniach
W Italii, za wolność waszą i naszą
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
SOR w Legionowie
Bezpieczeństwo ważniejsze dla młodych niż rozrywka
25 lat w NATO – serwis specjalny
Szpej na miarę potrzeb
Więcej pieniędzy dla żołnierzy TSW
Kosiniak-Kamysz o zakupach koreańskiego uzbrojenia
Wojna w świętym mieście, część druga
Ocalały z transportu do Katynia
Operacja „Synteza”, czyli bomby nad Policami
NATO na północnym szlaku
Koreańska firma planuje inwestycje w Polsce
Zachować właściwą kolejność działań
Sandhurst: końcowe odliczanie
Święto stołecznego garnizonu
Czerwone maki: Monte Cassino na dużym ekranie
Kadisz za bohaterów
Tusk i Szmyhal: Mamy wspólne wartości
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
Znamy zwycięzców „EkstraKLASY Wojskowej”
Wojna na detale
Zmiany w dodatkach stażowych
Charge of Dragon
Gen. Kukuła: Trwa przegląd procedur bezpieczeństwa dotyczących szkolenia
W Rumunii powstanie największa europejska baza NATO
NATO on Northern Track
Na straży wschodniej flanki NATO
Barwy walki
Kolejne FlyEle dla wojska
Przygotowania czas zacząć
Sprawa katyńska à la española
Puchar księżniczki Zofii dla żeglarza CWZS-u
Wojna w świętym mieście, część trzecia
W Brukseli o wsparciu dla Ukrainy
Szarża „Dragona”
NATO zwiększy pomoc dla Ukrainy
Głos z katyńskich mogił
Strategiczna rywalizacja. Związek Sowiecki/ Rosja a NATO
Jakie wyzwania czekają wojskową służbę zdrowia?
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Strażacy ruszają do akcji

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO