moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Smaki (nie tylko) na wigilię

Pieczony dorsz z winegretem i kawiorem, ośmiorniczka i galaretka z jabłek – kucharze w wojskowych mundurach rozpoczęli już przygotowania do zawodów kulinarnych w Luksemburgu. Plut. Piotr Welter, kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy WP, znalazł jednak czas, by podpowiedzieć czytelnikom „Polski Zbrojnej”, co ugotować na świąteczną ucztę.

Najlepsi kucharze w armii reprezentują Wojsko Polskie podczas konkursów kulinarnych, takich jak Olimpiada Kulinarna w Niemczech czy Puchar Świata w Luksemburgu. Mistrzowie smaku w mundurach mogą się pochwalić kilkoma brązowymi medalami, które przywieźli z Olimpiady Kulinarnej i Kulinarnego Pucharu Świata. Podczas ostatniego startu, na PŚ w Luksemburgu zdobyli wyróżnienie. Do miejsca na podium zabrakło im pół punktu. Żołnierze swój kulinarny talent prezentują przygotowując także posiłki podczas najważniejszych imprez państwowych w kraju i za granicą. W ubiegłym roku gotowali m.in. potrawy na wigilijne spotkanie prezydenta Andrzeja Dudy z żołnierzami. Dania serwowali dla ponad 1700 osób.

– Ten rok dla gastronomii jest szczególny i bardzo trudny. Przez pandemię nie możemy razem gotować i szkolić się. Nie przygotowujemy menu także na żadne wydarzenia państwowe – mówi plut. Piotr Welter, żołnierz batalionu dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych i jednocześnie kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy WP. Podoficer dołączył do reprezentacji 12 lat temu, a od dekady stoi na jej czele. – Z gotowaniem jest jak ze sportem, nie można go odłożyć na później i przeczekać pandemię. By nie wypaść z wprawy, gotujemy indywidualnie, spotykamy się na wirtualnych treningach, wymieniamy się recepturami, wspólnie opracowujemy nowe przepisy – podkreśla.

 

Podoficer zaznacza jednak, że choć na odległość, to reprezentacja kucharzy WP przygotowuje się już do startu w Kulinarnym Pucharze Świata, który w Luksemburgu odbędzie się w 2022 roku. – Podczas tych zawodów rywalizują reprezentacje kilkunastu państw, a poziom jest niezwykle wysoki. Trzeba wiedzieć, jak się tam zaprezentować. Potrawy serwowane w Luksemburgu odbiegają nieco od smaków, które znamy w Polsce – zauważa plut. Welter. Wyjaśnia, że bardziej cenione są smaki wytrawne, a nie słodkie. – Tam mięsa flambiruje się (sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go – przyp. red.) koniakami, tymczasem w Polsce do flambirowania najczęściej używa się słodkich win – mówi. Przyznaje jednak, że zachodnich kucharzy urzekły niektóre tradycyjne, polskie potrawy, np. bigos czy pierogi z kapustą i grzybami.

Co będzie specjalnością polskiej reprezentacji podczas Pucharu Świata w 2022 roku? Na razie kucharze zbierają pomysły, analizują receptury i dobierają produkty. Zdradzają tylko, że chcą połączyć regionalne, polskie smaki ze światowymi trendami. – Czekamy na pierwszy wspólny trening. Będziemy przygotowywać ośmiornicę, galaretkę z jabłek, pieczonego dorsza z truflami, ciepłym winegretem i kawiorem – wymienia kapitan reprezentacji.

Natomiast czytelnikom „Polski Zbrojnej” plutonowy Welter radzi, by podczas tegorocznych świąt przypomnieć sobie rodzinne receptury i sięgnąć po klasyczne smaki. Na wigilijnym stole powinien się znaleźć barszcz czerwony na domowym zakwasie z uszkami albo zupa grzybowa lub rybna z wielu gatunków ryb morskich i słodkowodnych. Nie może także zabraknąć kapusty z grochem, klusek z makiem, pasztecików z nadzieniem z grzybów leśnych lub pierogów i kompotu z suszonych owoców. Kolejnym daniem może być ryba pieczona, np. karp z pieczarkami lub łosoś w ziołach, a także gołąbki z kapustą i grzybami. – Nie zapominajmy o słodkościach. Na święta przygotujmy rolady makowe, pierniki lub keksy – mówi plut. Welter. Podkreśla także, że każde danie można nieco zmodyfikować serwując nowe dodatki. Zwykły makowiec podany z sosem zyska na oryginalności, a z pewnością będzie pyszny. – Pamiętajmy, że dania będą lepiej smakowały, gdy zostaną podane na ładnej zastawie i trafią na stół przykryty pięknym obrusem – zaznacza.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: szer. Mateusz Buliński, kpt. Piotr Płuciennik

dodaj komentarz

komentarze


Inwestycje w bezpieczeństwo granicy
 
Wojsko inwestuje w Limanowej
Wieczna pamięć ofiarom zbrodni katyńskiej!
Szarża „Dragona”
Święto wojskowego sportu
W Brukseli o wsparciu dla Ukrainy
Zbrodnia made in ZSRS
Gen. Kukuła: Trwa przegląd procedur bezpieczeństwa dotyczących szkolenia
Kurs z dzwonem
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Jakie wyzwania czekają wojskową służbę zdrowia?
Głos z katyńskich mogił
Marcin Gortat z wizytą u sojuszników
WIM: nowoczesna klinika ginekologii otwarta
Potężny atak rakietowy na Ukrainę
Wojna w Ukrainie oczami medyków
25 lat w NATO – serwis specjalny
Optyka dla żołnierzy
Koreańska firma planuje inwestycje w Polsce
Jeśli nie Jastrząb, to…
W Rumunii powstanie największa europejska baza NATO
Prawda o zbrodni katyńskiej
Tusk i Szmyhal: Mamy wspólne wartości
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
NATO zwiększy pomoc dla Ukrainy
Na straży wschodniej flanki NATO
Stoltenberg: NATO cieszy się społecznym poparciem
Barwy walki
Przełajowcy z Czarnej Dywizji najlepsi w crossie
Rakiety dla Jastrzębi
Aleksandra Mirosław – znów była najszybsza!
Polak kandydatem na stanowisko szefa Komitetu Wojskowego UE
Sprawa katyńska à la española
Kolejni Ukraińcy gotowi do walki
Mjr rez. Arkadiusz Kups: walka to nie sport
Wojna w świętym mieście, część trzecia
Zmiany w dodatkach stażowych
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
Strategiczna rywalizacja. Związek Sowiecki/ Rosja a NATO
Wojna w świętym mieście, epilog
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Centrum szkolenia dla żołnierzy WOC-u
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
Cyberprzestrzeń na pierwszej linii
Puchar księżniczki Zofii dla żeglarza CWZS-u
Ramię w ramię z aliantami
V Korpus z nowym dowódcą
Żołnierze-sportowcy CWZS-u z medalami w trzech broniach
Sportowcy podsumowali 2023 rok. Teraz czas na igrzyska olimpijskie
Ocalały z transportu do Katynia
Ogień w podziemiu
W Ramstein o pomocy dla Ukrainy
Przygotowania czas zacząć
Mundury w linii... produkcyjnej
Więcej pieniędzy dla żołnierzy TSW
Szpej na miarę potrzeb
NATO na północnym szlaku
Strażacy ruszają do akcji
Odstraszanie i obrona
Wojna w świętym mieście, część druga

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO