moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Wojskowi kucharze z Polski w światowej czołówce

Żurek na maślance z chrzanowymi kluseczkami, polędwiczki wieprzowe w chlebie z pesto i sosem burgundzkim, gołąbki faszerowane grochem i kiszoną kapustą, sernik z sera koziego z sorbetem z wiśni, buraka i imbiru – to tylko kilka z konkursowych dań, jakie zaprezentowali wojskowi kucharze z Polski podczas Pucharu Świata w Luksemburgu. Polacy zdobyli w tych zawodach brązowy medal!

Kulinarny Puchar Świata Expogast Culinary World Cup 2022 odbył się w Luksemburgu po raz czternasty. To jedne z najważniejszych międzynarodowych zawodów kulinarnych na świecie. Zmagania szefów kuchni w Luksemburgu odbywają się co cztery lata. W 14. edycji konkursu w różnych kategoriach rywalizowało ze sobą blisko 2 tys. najwybitniejszych kucharzy i cukierników z całego świata. W Expogast Culinary World Cup uczestniczyła także Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego. Żołnierze wystartowali w kategorii community catering. Konkurencja ta polegała na przygotowaniu lunchu dla 120 osób w formie cateringu.

 

– To bardzo ważne zawody, do których przygotowywaliśmy się od wielu miesięcy. Wspólne treningi ruszyły w lutym. Początkowo spotykaliśmy się raz w miesiącu, a po wakacjach przygotowania nabrały tempa i trenowaliśmy dwa razy w miesiącu – mówi sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy WP i żołnierz batalionu dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Podoficer dołączył do reprezentacji 14 lat temu, a od ponad dekady stoi na jej czele. – Ćwiczyliśmy w studiu kulinarnym w 1 Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy. Mamy tam komfortowe warunki do pracy, korzystamy z najnowocześniejszego wyposażenia, sprzętu gastronomicznego, którego nie powstydziłyby się najlepsze restauracje – dodaje. Wojskowi kucharze na co dzień służą w kilkunastu różnych jednostkach WP. Spotykali się regularnie w Bydgoszczy, by wspólnie pracować nad konkursowym menu, a potem trenować przygotowanie i serwowanie potraw. – Punkty na takich zawodach zdobywa się smakiem, dlatego musieliśmy opracować menu na najwyższym poziomie. Tematem przewodnim zawodów była kuchnia narodowa, postawiliśmy więc na bardzo dobrej jakości polskie produkty – opowiada Piotr Welter. – Na przykład żurek przygotowaliśmy na zakwasie, którego szczep liczy 68 lat! – podkreśla.

Dla wojskowych kucharzy Puchar Świata rozpoczął się 27 listopada już o 5.30 rano. W konkurencji community catering wystartowało kilkanaście sześcioosobowych zespołów, a każdy z zawodników miał swojego dublera. Ten może być potrzebny, gdyby doszło np. do skaleczenia, poślizgnięcia lub innego wypadku w czasie gotowania. – Naszym największym wrogiem były czas oraz stres, na szczęście zdążyliśmy ze wszystkim i na 11.30 byliśmy gotowi do wydawania dań – mówi sierż. Radosław Irzemski, w reprezentacji od 11 lat.

Co znalazło się w konkursowym menu biało-czerwonych? Żołnierze przygotowali żurek na maślance, z białą kiełbasą, jajkiem przepiórczym i chrzanowymi kluskami. Były także polędwiczki wieprzowe w chlebie z pesto oraz sosem burgundzkim. Serwowali również gołąbki z kapusty faszerowane grochem i kapustą kiszoną, babkę ziemniaczaną z grzybami, bliny z purée kaparowo-rodzynkowym, wegańskie pierogi z grzybami, soczewicą i warzywami, sos boczniakowy, pietruszkę pieczoną z tymiankiem, purée z warzyw korzennych oraz sałatę rzymską z koprem włoskim, selerem naciowym, ciecierzycą, orzechami nerkowca, piklowaną cebulą i sosem orzechowym. – Nasze menu zamykał deser. Był to sernik z sera koziego z oliwą z pestek dyni, w towarzystwie sorbetu z mrożonych wiśni, buraka i imbiru. Wszystko to było podane na palonej białej czekoladzie i cieście cygaretkowym – opisuje kapitan Reprezentacji Kucharzy WP.

Zmagania kucharzy były skrupulatnie oceniane przez sędziów. – Oczywiście najwięcej punktów dostaje się za smak, ale szefowie kuchni noty przyznają także za odpowiednio opracowaną specjalistyczną dokumentację, tabele wartości odżywczych, kalkulacje receptur, przestrzeganie przepisów, stosowanie różnego rodzaju technik, stopień trudności potraw i sposób serwowania dań – wymienia kpr. Piotr Pawelec, członek Reprezentacji Kucharzy WP, na co dzień żołnierz 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej.

Finalnie żołnierze zdobyli brązowy medal i poprawili swój wynik sprzed czterech lat. Wówczas z Luksemburga wrócili z wyróżnieniem. Najwyższe miejsce na podium w 2022 roku zajęła Kanada, srebro zdobyli Szwajcarzy.

Kolejne wyzwanie dla najlepszych wojskowych kucharzy w lutym 2024 roku! Wówczas odbędzie się Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Niemczech.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego, 1 Pomorska Brygada Logistyczna

dodaj komentarz

komentarze


Transformacja wymogiem XXI wieku
 
Zmiana warty w PKW Liban
Bój o cyberbezpieczeństwo
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Wielkie inwestycje w krakowskim szpitalu wojskowym
Mniej obcy w obcym kraju
Fundusze na obronność będą dalej rosły
Żaden z Polaków służących w Libanie nie został ranny
Jak Polacy szkolą Ukraińców
Użyteczno-bojowy sprawdzian lubelskich i szwedzkich terytorialsów
Szwedzki granatnik w rękach Polaków
Ustawa amunicyjna podpisana przez prezydenta
Determinacja i wola walki to podstawa
Terytorialsi zobaczą więcej
Zyskać przewagę w powietrzu
Trudne otwarcie, czyli marynarka bez morza
Homar, czyli przełom
W obronie Tobruku, Grobowca Szejka i na pustynnych patrolach
Sejm pracuje nad ustawą o produkcji amunicji
Szkoleniowa pomoc dla walczącej Ukrainy
Karta dla rodzin wojskowych
„Szczury Tobruku” atakują
Wybiła godzina zemsty
Trzy medale żołnierzy w pucharach świata
Pożegnanie z Żaganiem
Olympus in Paris
Więcej pieniędzy za służbę podczas kryzysu
Aplikuj na kurs oficerski
Medycyna „pancerna”
Wojsko otrzymało sprzęt do budowy Tarczy Wschód
Podziękowania dla żołnierzy reprezentujących w sporcie lubuską dywizję
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Polacy pobiegli w „Baltic Warrior”
Rosomaki w rumuńskich Karpatach
Jesień przeciwlotników
Nasza broń ojczysta na wyjątkowej ekspozycji
Rekordowa obsada maratonu z plecakami
Srebro na krótkim torze reprezentanta braniewskiej brygady
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Polskie „JAG” już działa
Czarna Dywizja z tytułem mistrzów
Selekcja do JWK: pokonać kryzys
Operacja „Feniks” – pomoc i odbudowa
Ustawa o zwiększeniu produkcji amunicji przyjęta
„Siły specjalne” dały mi siłę!
Donald Tusk po szczycie NB8: Bezpieczeństwo, odporność i Ukraina pozostaną naszymi priorytetami
Ostre słowa, mocne ciosy
„Jaguar” grasuje w Drawsku
Olimp w Paryżu
Czworonożny żandarm w Paryżu
„Feniks” wciąż jest potrzebny
Polsko-ukraińskie porozumienie ws. ekshumacji ofiar rzezi wołyńskiej
Co słychać pod wodą?
Druga Gala Sportu Dowództwa Generalnego
Setki cystern dla armii
„Nie strzela się w plecy!”. Krwawa bałkańska epopeja polskiego czetnika
Nowe Raki w szczecińskiej brygadzie
Cele polskiej armii i wnioski z wojny na Ukrainie
Ogień Czarnej Pantery
Operacja „Feniks”. Żołnierze wzmocnili most w Młynowcu zniszczony w trakcie powodzi

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO